Festival Tidende

Artikler

Er du glad for høj musik? Husk at tænke på din firbenede ven

Koncert med publikum
cxz11

Der er en stor interesse for festivaler i Danmark. Hvert år tager rigtig mange afsted, men når det ikke er festival tid, så sker det alligevel at festivalen finder vej helt hjem i stuerne, når der eksempelvis skal gøres rent og der lige skrues godt op for volumen på anlægget. Men når man skruer godt op for anlægget, så sker det af og til, at hjemmets bedste ven, hunden, bliver glemt. En hund har en utrolig fin hørelse, og der skal derfor ikke meget forvrængning i tonerne før, at hunden ænser det, selvom mennesket ikke registrerer det.

 Labrador med bold

Hunden har en meget god hørelse

Mange tror fejlagtigt at en hund hører 7 gange højere end mennesket. Dette er ikke tilfældet. Når man siger at en hund har en langt bedre hørelse end mennesket, så skyldtes dette, at en hund kan hører op til 35.000 Hz toner, hvor et menneske kun hører op til 20.000 Hz. Det svarer til at en hund kan høre forskel på to biler af samme model, da motorerne ikke lyder HELT ens, selvom de gør det for mennesker.

Når en hund kan ænse så små toneændringer, så er det derfor også klart, at forvrængninger i musikken kan ænses af din hund med det samme. Og forvrænget musik lyder sjældent godt. Desuden har hunden ikke valgt den høje musik, så overvej at lukke din hund udenfor for at lege, mens du spiller for fulde gardiner.

Kvinde med Husky

Overvejer du en hund?

Hvis du endnu ikke har en hund, men du rigtig gerne vil have en, så er det måske værd at kigge nærmere på en af danskernes favoritter – nemlig labrador racen. Labradoren er en suveræn velegnet hund til børnefamilier, da der er tale om en meget rolig hund, der er nem at opdrage. Det kræver dog lidt ekstra rengøring at have en labrador, da den fælder en del. Desuden er det også en aktiv hund, der gerne må luftes et par gange dagligt. Men hvis dette ikke er et problem for dig, så er en labrador en oplagt hund at vælge.

Ligesom andre store hunde, så er det som kommende hundeejer relevant at vide, at labradoren er en af de racer, der kan komme til at døje med hoftedysplasi og albuedysplasi. Dette er ledsygdomme, der kan have meget stor betydning for din hunds evne til at bevæge sig. Har din hund først fået en af disse sygdomme, er der som regel ikke meget at gøre, og på et tidspunkt vil din hund få smerter, og så er det tid til en aflivning. Hvis du ikke kan overskue dette, bør du eventuelt vælge en mindre hund, der har mindre tendens til denne type sygdomme.

Der findes også mange andre gode hunderacer, og ligeså mange racer der er, ligeså forskellige præferencer er der heldigvis mellem hundeejere. Der er således ikke noget rigtig eller forkert svar i forhold til valg af hund. Det eneste vigtige er, at du sætter dig godt ind i den race, du ønsker, før du anskaffer den.

Have your say