Festival Tidende

Artikler

Beskytte dine værdifulde musikinstrument med DNA-mærkning

dna mærkning
cxz11

I dag kan du mærke dine værdifulde genstande med kunstig DNA. DNA-mærkning kan bruges til store ting og selv meget små ting. Det går ud på at du smører en usynlig væske på, som indeholder nogle mikroskopiske elementer med en unik talkode. Producenter der producerer DNA for mærkning af genstande, har et kunderegister hvor koden henviser til dig. Når politiet finder stjålne varer lyser de på de stjålne ting med ultraviolet lys, bliver den usynlige væske kraftigt lilla eller citrongul – afhængig af, hvilken producent eller hvilket fabrikat du bruger. De små elementer i DNA- væsken, kan aflæses med særligt udstyr og spore mærkningen til dig.

Dette er fordelene med at DNA-mærke f.eks. sine dyre musikinstrument.

  •       DNA-mærkede genstande er svære at afsætte hos hælere, tyverne undgår disse vare fordi de hurtigt og let kan spores tilbage til ejeren.
  •       Dine værdifulde genstande tager ikke nogen skade, og DNA-mærkningen er svær at se med det blotte øje.
  •       Danske politiet samarbejder i mere end 40 lande. Politiets rutine når de finder stjålne genstande kan de på få sekunder via en international database finde ejeren.

 

Det kan også være en god ide at fotografer dine ting

Uanset om dine værdigenstande er DNA- mærkede eller ej, er det godt at have billeder gemt, der viser serienummer eller andre kendetegn. Hvis dine ting bliver stjålet, vil de være nemmere at efterlyse og føre tilbage til dig hvis de dukker op. Med billeder kan du bevise dit ejerskab og nemmere få din forsikring til at dække. Hvis din forsikring skal dække skal du oveni have dine ting forsvarligt lukket og låst inde. Det betyder at din dør skal mindst have en sikkerhedsklasse af serie 600 og opad. Hvis vil være sikker på at din dør har en forsikring godkendt låse og hvis du gerne vil vide mere om DNA- mærkning, så kan du med fordel ringe til Norh Sikring som er en låsesmed på Amager. De vil med glæde rådgive indenfor området.

 

 

Have your say