Festival Tidende

Artikler

Et liv fuld af kulturoplevelser er et godt liv

Hjerte til koncert
cxz11

Hverdagen kan hurtigt komme til at gå op i arbejde, madlavning og rengøring. Det er der sådan set heller ikke noget galt i. Men det er vigtigt at huske, at disse ting er nogle vi gør for at opretholde en hverdag, hvor der er plads til de ting der virkeligt betyder noget. Menneskene omkring os er noget af det absolut vigtigste, om det er familie, venner eller de hyggelige tilfældige sammenstød med fremmede. Men det er også meget vigtigt at huske at fylde sit liv med meningsfulde kulturoplevelser. Kulturoplevelserne giver os en referenceramme og udvider vores horisont, for at gøre vores samvær med andre mennesker endnu mere betydningsfuldt. 

Fodboldstadium

De små ting

Nogle af de oplevelser der allervigtigst at fylde sit liv med, er alle de små kulturoplevelser vi møder på dagen og vejen. Nogle opsøger vi selv, nogle kommer til os, og kan vi komme til at overse hvis vi ikke holder øjnene og hjertet åbent. Nogle af dem vi opsøger selv er en tur i biffen eller at gå til en koncert som vi har glædet os til i mange måneder. Måske er det en tur på museum eller i teatret. Alle disse skal vi huske at sætte penge til side til og gøre plads til i vores skema. Men der er også de små, uventede møder med kulturen. Måske er det gadesangeren på strøget, måske er det et galleri, du aldrig havde lagt mærke til, der holder åbent hus, eller noget tredje. Disse er mindst lige så vigtige, men lette at overse, hvis man ikke passer på.  

De store ting 

Det er også vigtigt at prioritere de lidt større kulturoplevelser her i livet. Den mest centrale og nærliggende store oplevelse, er at tage ud på en rejse. Måske en weekendtur til nabolandet, måske en måneds backpacking gennem et land i fjernøsten. Når man er ude og rejse er alt spændende. Hvad der herhjemme er trivielt og ensformigt, er på en rejse i sig selv en kulturoplevelse. Maden smager anderledes, forretningerne dufter anderledes og gaderne ser ud og lyder anderledes end derhjemme. 

Landskab i Myanmar

Oplevelser koster penge

At oplevelser er vigtige, er nærmest selvsagt, men desværre koster de fleste også penge. Hvis man allerede har sat nogle penge til side, kan man med fordel investere dem, så man kan få endnu flere oplevelser for pengene.
En tur i biffen koster let et par hundrede kroner før man også har fået fat i popcorn og en sodavand – og biografture er en af de billigere kulturoplevelser. En lang udlandsrejse kan snildt komme op og koste en halv årsløn. Derfor er det vigtigt at sætte penge til side til de små og store kulturoplevelser. 

Have your say