Festival Tidende

Artikler

Sådan får du allermest ud af de timer du sover

kvinde der sover
cxz11

Vi har alle en travl hverdag og nogle gange, ja måske endda de fleste gange, får vi ikke sovet lige så mange timer om natten som vi burde. Oven i det er der faktisk også mange af os, som gør forskellige ting der modarbejder at vi får en god nattesøvn. Altså får vi ikke engang det optimale ud af de kostbare timer, som vi sover i. Det er jo en skam, så hvorfor ikke prøve at finde ud af om du sover på den mest optimale måde. 

telefonlys

Inden du går i seng

Faktisk starter den gode nattesøvn, allerede nogle timer inden du lægger dig til at sove. For i den sidste tid at du er vågen kan du forberede din krop på at skulle sove. På den måde vil den ikke skulle arbejde lige så meget på at falde i søvn. 

For eksempel er det ikke godt at gå i seng på en for fuld mave. Når kroppen skal forbrænde en masse mad mens du sover resulterer det ofte i en lidt urolig søvn. Derudover er det også en god ide at minimere brugen af elektroniske midler, idet lyset fra disse påvirker din hjerne og krop til ikke at gøre sig klar på at skulle sove. 

Det du sover i 

Noget andet som også påvirker kvaliteten af din søvn er ting som din seng, hovedpude, sengetøj og så videre. Det er vigtigt at den madras du lægger på støtter godt op om din krop, så du ikke vågner op med en masse spændinger i nakken. Det samme gælder for din hovedpude. Husk også at din foretrukne soveposition har betydning for hvilken højde din hovedpude helst skal have. For eksempel skal den helst være højere for at støtte nakken hos en der sover på siden end hos en som sover på ryggen. 

seng med dyne og pude

Det du gør mens du sover

Vi gør også en masse ting ubevidst mens vi sover. Nogle har eksempelvis for vane at skære tænder eller bide hårdt sammen når de sover. Det kan medfører at man får ondt i hovedet eller spændinger i kæben. Begge dele noget som virker generende og derfor gør at du ikke vågner op så frisk og oplagt som muligt. Du kan afhjælpe dette problem ved at købe en skinne til dine tænder. Ved at sove med sådan en, vil den skabe et mellemrum mellem din over- og undermund og dermed kan du ikke længere bide hårdt sammen eller skære tænderne mod hinanden. Det vil bidrage til at du får en langt bedre søvn og at du ikke vågner op med gener. 

Have your say