Festival Tidende

Artikler

Sundhed inden festivalen – gro nogle æbletræer

æbler
cxz11

Alle har brug for en hobby eller fritidsbeskæftigelse – og så er det også en god ide at spise sundt, inden man skal på festival, hvor der bliver drukket øl og spist hurtig mad. Så hvorfor ikke vælge en der forener mange fordele? En hobby der både giver dig ophold i den friske luft, tilfredsstillelsen med at producere noget og et dejligt og spiseligt produkt.

Alt dette og mere endda får du når du dyrker æbler i din have.

Har du brug for grønne fingre?

Der findes folk der bare kan det med planter. Det er dem med de såkaldte grønne fingre. Deres planter stortrives, lige meget hvad. Andre har slet ikke det samme held med planter. Selv om de gør sig umage, så vil planterne ikke trives. Skal du have grønne fingre for at have succes med æbletræer?

Slet ikke. Æbletræer er nemme, simplere kan det ikke siges. De stiller ingen store krav, hverken til jordbund, vejret eller pleje.

At plante et æbletræ er ikke længere end at grave et tilstrækkeligt stort hul i haven. Det skal bare være lidt bredere og lidt dybere end rodklumpen. Så sætter du træet ned i hullet, fylder jorden tilbage og stamper den lidt. Derefter skal der vandes grundigt og det skal gentages en-to gange.

Mere er der ikke brug for. Resten klarer æbletræet, solen og jorden.

æbler

Hvordan skal æbletræer plejes?

Æbletræer kræver kun et minimum af pleje. De skal beskæres, fra sent om efteråret til sent om vinteren. Du kan finde vejledninger til beskæring mange steder på Internettet. Også der hvor du har købt æbletræet kan du som regel få vejledning. Det er slet ikke svært at beskære et æbletræ. Alle kan lære det i et ruf og et æbletræ er ikke så sart og tilgiver evt. fejl meget generøst.

Æbletræer laver også smukke blomster, og de blomstrer ret tidligt om foråret. Når du beskærer træet om vinteren, kan du sætte nogle kviste i en vase med vand. Så får du i løbet af en uge flotte æbleblomster i stuen.

Æbletræer er gode for insekter

Der findes æblesorter som har brug for et andet træ til bestøvning. De fleste er i dag selvbestøvende. Men de får brug for bier, humlebier eller andre nektarsamlende insekter til bestøvning.

Insekterne har de sidste årtier fået hårde vilkår og verden over skrumper insektbestanden med uhyggelig fart. Det er ganske enkelt vores skyld, at insekterne er truet med udryddelse. Vi tager deres leverum, vi forgifter dem, og vi fjerner deres mad. Det gælder både landbruget og haver.

æbler

Med et æbletræ i haven gør du faktisk noget godt for insekter, især for bier.

Æbletræer kan få møl. Deres larver æder sig igennem dine dejlige æbler og så sker det tit at æblerne også rådner. Så skal der gøres noget ved det.

Men lad være med at bruge insektgift. Udover at det er meget usundt for dig selv, vil det også dræbe mange af de nyttige insekter.

Brug i stedet feromonfælder eller rovinsekter, som kan købet i planteskoler eller online. De går målrettet og udelukkende efter æblemøl og skader ikke andre insekter.

Have your say